© 2015-2020 by ATELIERCO ARCHITECTS OFFICE

1/13

location: matsumoto, japan

furniture: neu furniture works/go sato

construction: asupia 

all images by ioto yamaguchi

​ラ・シェネガ&カフェ

ラ・シェネガ&カフェは長野県松本市に位置する。

既存する建物は1998年建築家の安井秀夫氏によって建てられた、RC2階建てのファッションブティクである。新たに、洋服の他に小さい小物を扱うスペースとカフェ機能を設けるため、ディスプレイ用の什器と内装をデザインすることとなった。

'pata pata'は遊具のような什器である。(w:6,000mm,h:1,4000mm)

84枚の扉で構成され、それぞれが簡単に脱着できる。扉を開ける行為のオノマトペから名付けられた'pata pata'は、シーズンに合わせて扱う小物の展示を、扉の開け閉めのバリエーションを変えることで、用意にレイアウトの表情を変えることができる。

'waku waku'はスチールパイプとシナ合板で作られた可動式の展示棚である。枠(waku)で構成されたスチールの間に、シナ合板の天板が浮いているように作られている。別のハンガー用のパイプも同様に、既存のRCの壁に取り付けられ、半階さがった展示スペースへ来客者を誘導する遊具である。

店内中央にはクライアントの自宅の樹木を一部剪定した枝を配置し、既存のトップライトから下がるペンダントライトを吊るした。

La cinenega and cafe

‘la cienega and cafe’ is located in the center of matsumoto, a city in nagano prefecture, japan. the existing building was designed in 1998 by the architect hideo yasui to house a fashion boutique. more recently the client requested designs for furniture and the interior of a new cafe situated in the loft, with a provision for displaying lots of small objects and accessories.

 

‘pata pata’ wall-display furniture was designed like outdoor playground equipment for children. ‘pata pata’ (w: 6,000mm, h: 1,400mm) comprises 84 doors, each of which is an easily detachable element of a simple structure or can be folded out to obtain a display unit. ‘pata pata’ is onomatopoeia for the opening-and-closing sounds. shop staff are easily able to create and change display arrangements by exploiting these features of ‘pata pata’.

 

‘waku waku’ units (with shelves, or used as a simple clothes hanger) are made of steel pipe plus plywood as required. ‘waku waku’ expresses a feeling of fun, although ‘waku' simply means ‘frame’ in Japanese. we gave this elegant frame it a tense atmosphere, while the installation of floating shelves lightens its overall feeling and appearance. another pipe-made clothes hanger attached along the concrete stair leads customers downstairs to the shop’s clothing section. 

 

at the center of the building, a tree formerly located in the garden of the client’s house is illuminated by a skylight, with additional surrounding pendant lights.