gohira house​

五平柱の住宅

2020

House

gohira_edited.jpg

計画地は高度成長期に区画の広い住宅地として整備されていたが、近年は相続による土地の細分化により、計画地のような南北に細長い3面接道という不思議な土地が生まれた。南側に庭を造り北側に建物を寄せるのが一般的な配置だが、建築面積が小さくなると、高さ方向のボリュームが大きくなってしまう。この街区の持つ、おおらかさを継承するため、南北に長い大きな下屋を持つ構成とした。2枚の大きな屋根には寄棟の半分の形状をした屋根をかけている。道路から約1mあがった敷地の軒先は3辺で低く抑えられ、短手立面はあたかも大きな住宅の半分だけ残ったような、ファサードになっている。室内は、五平(ごひら)と呼ばれる扁平の断面形状をした5本の柱が立ち並び、上方に伸びる方杖は、大きな下屋と最小限の母屋を結び、大きなワンルーム空間を創り出している。

The site was developed in a residential area where large homes were built during the period of high economic growth. But in recent years, the heirs of these properties are forced to divide the land to pay inheritance tax. Unusual, mysterious plots are created, such as this one. It is long and narrow as well as adjacent to three roads. Commonly, the garden faces south while the home is on the North of the parcel. But when the floor area is smaller than usual, the height of the house becomes a critical part of its design. In order to take advantage of that long parcel, the family home is divided into a main house and a lower house, two large slanted roofs cover the both spaces. Long eaves protect the lower house (geya) on its three sides. On the south elevation, it looks like we have built one half of a house. Inside, a row of five rectangle pillars called gohira and braces, connected to the hut, allowed the creation of a large studio space.

s_AKT_275trim_edited.jpg
s_AKT_236.jpg
s_AKT_241_edited.jpg
s_AKT_248trim.jpg
s_AKT_263_edited.jpg
s_AKT_264_edited.jpg
s_AKT_307.jpg
s_AKT_238.jpg
s_AKT_214_edited.jpg
s_AKT_274_edited.jpg
s_AKT_255.jpg
s_AKT_277_edited.jpg
s_AKT_283.jpg
s_AKT_103_edited.jpg
s_AKT_282.jpg
s_AKT_108_edited.jpg

furniture:half moon furniture workshop

construction: aikawa-threef

photo by jumpei suzuki

© 2015-2021 by ATELIERCO ARCHITECTS