© 2015-2020 by ATELIERCO ARCHITECTS

1/21

location: komagome, japan

furniture:half moon furniture workshop

textile:yuki tsutsumi

construction: aikawa-threef

all images by jumpei suzuki

​ブラスハウス

2枚の屋根の下の2つの空間 

 

敷地はソメイヨシノの発祥地として知られる、東京都駒込の染井という地域で、近隣は住居が密集した地域となっている。建主は開放的な空間の魅力に傾倒しながらも、日常の空間は隣地から閉じる事を望んでいた。開放的に閉じたいという矛盾する感覚を、どう実現できるかが課題であった。 

 

敷地の周囲をよみ込んでいくと、南側の施設内道路と北側の共同住宅の敷地が、共に大きなオープンスペースを抱えており、密集地にできた視線の路地とでも言えそうな抜けの一部に、この建物を組み込む事が出来ないかと考えた。建物の半分を開放的な抜けの一部とみせ、もう片方の半分に閉じた空間を積み重ねる。対称性を意識して南側の立面を家型とした。家型という形状は、間口の中心を棟として2枚の屋根が架かる。2つの屋根の下に質の違う空間を並置し、それらをひとつの住まいとして捉えることができるのではないか。 

 

片方の屋根の下は、壁と天井をシルバー塗装し、太陽光を反射する装置として設えた。前面道路側は大きく外部化し、屋根はCLTをもちいて軽やかに浮かばせた。視線の抜けをそのままに、おおよそ目的をもたない空間の連なりをつくった。夜になると、点在した真鍮のエレメントがシルバー空間に反射する。 

 

もう片方の屋根の下には天井高4.7mの日常空間がある。巨大な壁で囲われたホールは、ホワイトのスポンジ塗装で仕上げた壁が、ふわふわとした雲のような模様で、柔らかく光を包み、深い窟のような印象である。ホール上の個室は、巣的な空間とし、必要最小限の天井高を勾配天井で確保した。そして、そうした2つの閉じた環境が、もう一方の開放的なシルバーの世界と窓のような部位を介して繋がっている。 

 

これら双方の空間は、一方が日常で一方が非日常ということではなく、常に補完的な関係にある。日々の生活の中で、この対比を横断し、補完し合う関係に位置付けることで、住まい手の詩的反応を引き起こせないかと試みた。 

brass house

Two spaces under the two roofs

 

The site is known as the birthplace of Somei-Yoshino cherry tree, and is located in a dense residential neighborhood in Somei Komagome, Tokyo. While yearning for the open spaces, the owner wanted a house providing privacy from neighbors. Combining such contradictory directions would be a big challenge

 

The house is flanked by houses and buildings on both sides but, fortunately, two open spaces in front of and behind the property allow the creation of a vista in this crowded place, and which made us think that whether it was possible to incorporate this house into such built-up area? Half of the house is shown from the open space and the other half is stacked by closed spaces. Considering the symmetry, the southern elevation was designed in the shape of a iegata, with two roofs hanging over a center ridge. Wasn’t it possible to juxtapose the spaces with different qualities under the two roofs and to combine them as one house?

Designed to reflect sunlight, walls and ceilings are silver painted below one roof and at night, some brass elements will reflect into the silver space. The street side was greatly externalized, and the roof made of CLT floats lightly above the 1st floor terrace. Leaving the open view as it is, a series of spaces free of purpose were made.

Under the other roof there is a daily space with a 4.7m high ceiling. The hall is surrounded by huge walls, that were finished with white sponge paint to make them look like fluffy clouds. Wrapped by soft light, the ceiling has become a deep cave. The private room over the hall is a nest-like space, and by using slope ceiling, the necessary minimum height was secured. These two closed spaces are connected to the open silver world via a large opening.

Instead of calling one space as daily and the other as non-daily, these two spaces are always complementing each other. By intersecting comparison and inducing a complimentary relationship we attempted to leave poetic nuggets throughout the house to shine on the owner’s daily life.