domadoma.jpg
doma2.jpg

1964年、東京オリンピックの年に建主の祖母が建てた住宅のリノベーションである。地主だった祖母の土地は京浜電鉄敷設時に区画され、近くの土地に分散した。それらを建主の親世代が受け継いだため、祖母が亡くなった今でも親戚の拠点として機能していた。垣根を越えて庭から窓越しをコンコンと来客が叩く光景は、どこか懐かしくもあり、流れる時間も境界もルーズな関係であった。  

祖母が大事にしていた庭と共に住まうことが、建主の要望であった。庭に大きく開いた土間をつくり、庭と床レベルを近づけ、境には玉虫色のカーテンを設えた。玉虫色とは、見方や構造で色が変わる織り色で、いくつかの解釈ができるあいまいな表現という意味もある。この土間も、見ようによっては庭つづきの外部にも見えるし、板間から一段さがった室内土間にも見える。土間はこの家の中心であり、訪問者を受け入れる玄関であり、集いの場となる。 

 長年にわたる雨水の侵入で腐っていた木部箇所を撤去し、不要な開口部は耐力壁として補強した。痛みの激しいいくつかの柱は入れ替え、そのうち土間中央の2本は鉄骨柱とするとともに、家具の構造と一体化し、土間に浮く大きなテーブル(1,700mm×2,000mm)で客人をもてなすつくりとした。室内の仕上げには既存住宅で多用されていたラワン材を主に使っている。 深い軒の奥に位置する室内の陰影と、太陽に照らされた祖母の庭が、土間で明暗差をもち、世代を超えた時間を紡ぎ、この土間が次の半世紀の生き証人となってくれたらと思う。 

this is a renovation project located in Yokohama. the existing house was built by the client’s grandmother in 1964, the year of the Tokyo Olympics.

after the grandmother died, it was often used by her relatives, who all lived very near the house, as a place where could celebrate events together. The client had two important requests, one was to keep that function, a home where the extended family could gather and celebrate together. The other one was to maintain the beautiful Japanese garden her grandmother loved. We thought how to create a relation between the garden and the house.

unusually, for a traditional Japanese house, the living space and the garden are on the same level, so as to make it easy for all to come and go between the house and its garden. Guests can enter and gather in the family room easily. The outside space has become an other room of the family house. Large sliding windows frame the garden scene like a picture.

some old damaged pillars were replaced and some of them changed by steel pillars which also hold the large table (1,700mm × 2,000mm) for parties. We hope the owner will continue to enjoy and share the house and its earthen floor with his family for the next 50 years.

広告用_s_ttk_05.jpg
広告用_s_ttk_24.jpg
TTK_sam_13_edited.jpg
広告用_s_ttk_27.jpg
s_ttk_15.jpg
広告用_s_ttk_45.jpg
広告用_s_ttk_41.jpg

furniture: half moon furniture workshop

construction: system art shonan

photo by jumpei suzuki

© 2015-2021 by ATELIERCO ARCHITECTS